Tony Low en Slow 2017

tony low en slow 2017 bier

Vandaag hebben we een bezoekje gebracht aan het Haarlemmermeerse bos, waar alweer de zesde editie plaatsvond, van de Tony Stone Low & Slow BBQ Competition.

Hier strijden zo’n 60 teams uit verschillende landen om de felbegeerde titel “Grand Champion”. De wedstrijd wordt gespeeld volgens het reglement van de Amerikaanse KCBS organisatie.
Hierdoor maakt de winnaar ook een kans uitgenodigd te worden voor de Jack Daniels World Championship Invintational Barbecue in Amerika, wat natuurlijk een enorme eer is.
De wedstrijd bestaat uit 4 vaste elementen te weten kip, ribs, porc shoulder en beef brisket. Deze gerechten dienen morgen vanaf 12:00 uur in deze volgorde, met tussenpozen van een half uur, aangeboden te worden aan een strenge en deskundige jury. Dit betekend dat de teams de hele nacht door zullen werken om een ultieme smaaksensatie te bereiden. Een hele uitdaging want elk jurylid zal slechts één hap nemen van ieder gerecht, dus die ene bite moet perfect zijn. Met diverse kruidenrubs, injectiemixen, rookhout en heel veel passie proberen de teams zich te onderscheiden van elkaar. Een extra wedstrijdelement is ook nog toegevoegd, namelijk het maken van een dessert.

 

 

 

 

 

Het leuke van de dag voor de start van de wedstrijd is dat je een ronde kunt maken langs alle teams. Op dat moment zijn ze nog zonder al te veel spanning bezig met de voorbereidingen van de wedstrijd. Er hangt onderling een gezellige sfeer alsof het één grote familie is. Iedereen is ook bereid tekst en uitleg te geven over hun ervaringen en werkwijze waarop ze met de diverse soorten vlees omgaan. Een fantastische diversiteit van materiaal valt er te bezichtigen. Bijna alle denkbare merken bbq’s zijn wel vertegenwoordigd. Ook staan er zelfgebouwde smokers, sommige zelfs bijna echte kunstwerken te noemen.  Een heerlijke geur van kruiden en rook hangt er over het hele terrein terwijl de bbq’s al lekker opgewarmd worden. De teams hebben complete kampementen opgeslagen voorzien van alle comfort en gemakken met uiteraard ook de noodzakelijke versnaperingen.

 

 

 

 

 

Naast de mogelijkheid om kennis te maken met de deelnemende teams was er ook een bbq-markt georganiseerd. Hier werden diverse demo’s gegeven en werden er diverse producten aangeboden. Tevens was er de mogelijkheid deel te nemen aan een bbq wedstrijd en kon je kans maken op, hoe kan het ook anders, een mooie bbq. Uiteraard was er op deze dag ook het nodige te proeven, wat wij ook zeker gedaan hebben, ten slotte is dit de beste manier om nieuwe ideeën op te doen. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we dan ook lekker genoten van het prachtige weer, de geur van knapperend hout en een fantastische sfeer.

Morgen is de wedstrijd ook nog in volle gang en kun je de teams aan het werk zien, aan het eind van de dag zal de grand champion bekend worden gemaakt.
Absoluut een aanrader om te bezoeken als je een leuke dag uit wilt hebben en de sfeer van het bbq seizoen wilt proeven.

Benieuwd hoe bbq gerechten op wedstrijd niveau smaken? Zorg dan dat je op tijd bent, want als de teams hun vlees hebben ingeleverd bij de jury is er misschien nog wel wat over om te keuren.

Wij vonden het een leuke ervaring en gaan ook zeker nog wat meer wedstrijden proberen te bezoeken dit jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.