Mijn eerste UDS poging

Spareribs in UDS
Baby Backribs in de UDS

Op diverse Fora’s, sites, pinterest en BBQ-events had ik al meerdere keren een UDS ( Ugly Drum Smoker) voorbij zien komen. Het simpele concept was aanleiding om zelf ook eens zo’n smoker in elkaar te knutselen.

Ik had nog een oude ton staan waar nooit iets geks in heeft gezeten dus over viezigheid geen zorgen . Ik heb de ton natuurlijk wel even goed uitgebrand zodat een eventuele coating aan de binnenkant zou verbranden. Daarna heb ik de ton geschuurd en voorzien van een hittebestendige verflaag. Als de UDS mij goed bevalt, ga ik hem zeker een keer hittebestendig laten poedercoaten.

Aan de achterkant heb ik vlak bij de bodem een luchtgat gemaakt, welke ik kan afsluiten. Dit kan als extra lucht aanzuiging dienen tijdens de opstartfase. Aan de voorkant heb ik 2 luchtinlaten gemaakt voorzien van kogelkleppen. De uitvoering zoals ik ze gemaakt heb, noem je een “Lazy Man Switch”; ik heb de 2 luchtleidingen die vlak bij de bodem starten omhoog gebogen met de klep bovenop. Nu hoef ik niet te bukken om de luchtinname te regelen.

Op 8 plekken rondom de ton heb gaten geboord om daar bouten door te steken; hier liggen mijn 2 roosters op. Ook heb ik een oude deksel van een 57 cm Weber gemodificeerd om op de ton te passen. Ik heb de rand van de deksel plat getimmerd om hem daarna over de rand van de ton te kloppen. (lekker ouderwets wat metaal bewerken…) Om lekker te kunnen stoken heb ik een 30 cm x 25 cm kolenmand gekocht bij www.huisentuinwinkel.nl. Ik had nog een oude vuurschaal liggen en heb deze met lange bouten bevestigd aan de bodem van de kolenmand om als as-opvang te dienen. Als laatste nog een mooie thermometer bovenin en ik kon beginnen.

Mijn eerste UDS
Mijn eerste UDS

Omdat ik nog nooit met een UDS gewerkt had, was ik heel erg benieuwd of het moeilijk was om hem goed op gang te krijgen en uiteindelijk de temperatuur goed te kunnen regelen.

Na mezelf wat ingelezen te hebben over het werken met een UDS, moest ik er natuurlijk maar eens mee gaan beginnen. Ik ben begonnen met een laag briketten in de kolenmand. Daarop heb ik 4 chunks kersenhout verdeeld en dat weer afgedekt met een laag briketten. Daar dit echt een enorme kolenmand is, had ik veel briketten nodig om alles netjes te vullen. Ik heb een kleine starter aangestoken met 15 briketten. Toen deze helemaal grijs en heet waren heb ik ze midden op de briketten in de kolenmand verdeeld. Dit noemt men ook wel de Minion Methode.

Alle luchtgaten onderin open, kolenmand onderin de ton, roosters plaatsen en de deksel erop. Hierna de regelklep op de deksel helemaal open en wachten maar. Om de temperatuur goed in de gaten te kunnen houden, heb ik van mijn digitale thermometer  Grilleye een probe op het bovenste rooster bevestigd. Nu maar lekker binnen zitten en wachten op wat er gaat gebeuren. De temperatuur begon gelijk rond de 60°C en klom lekker gestaag op. Bij de 80°C kwam er al lekker veel rook vrij wat mij deed beslissen om nu maar gelijk mijn spareribs erbij te leggen. Dat had ik beter niet kunnen doen; de temperatuur zakte niet in maar ging ook niet hard meer omhoog. (lesje voor de volgende keer) Uiteindelijk begon de temperatuur weer lekker op te lopen en na 40 minuten stond de digitale thermometer op 111°C. Ik heb toen de luchtinlaat aan de achterkant gesloten en 2 luchtinlaat kleppen aan de voorkant voor de helft dicht gedaan. Dit was voor mij echt een probeersel maar bleek de juiste instelling te zijn want mijn temperatuur bleef daarna mooi rond de 110°C hangen.

UDS probe temp. dome
Grilleye probe Dome temperatuur tabel

Ik had 4 zeer dun bevleesde ‘Baby Backribs’ (met heerlijke Franky’s Pork Prank rub) en heb deze ongeveer 1,5 uur laten liggen. Na deze periode alle 2 de  kleppen weer opengezet en de kolenmand wat geschud zodat er wat meer lucht bij kon. Temperatuur liep mooi op naar rond 140°C en mijn spareribs kregen toen nog even een lekkere krokante laag.

Spareribs in UDS
Baby Backribs in de UDS

 

Al met al vond ik deze eerste keer een geslaagde poging. De UDS heeft aangetoond dat hij mooi stabiel kan werken over een langere periode. De volgende keer maar eens een echte lange sessie doen met ‘pulled pork’ of ‘brisket’.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.